Wat is paardencoaching bij Brein-Balansz?

Paardencoaching is niet het coachen van paarden, maar het coachen van mensen, door gebruik te maken van paardenspiegeling. Met paardencoaching wordt iemand dus gecoacht met behulp van een paard. Paarden zijn heel goed in het spiegelen van emoties, voelen energie feilloos aan en scannen continue de lichaamshouding van de ander. Met behulp van het spiegelend vermogen van een paard en een juiste vertaling daarvan door de paardencoach kan iemand zich bewust worden van zijn of haar gedrag. Paarden spiegelen immers gedrag en emoties waardoor mensen echt in contact kunnen komen met hun eigen ik. Mensen kunnen zich bewust worden van belemmerende factoren, drijfveren en sturingsmechanismen. Door deze bewustwording wordt duidelijk wat iemand zou kunnen veranderen of welke doelen gesteld kunnen worden.

Wat kan paardencoaching voor jou betekenen?

Bij paardencoaching voert de persoon die gecoacht wordt opdrachten uit met een paard. Er zijn opdrachten waarbij je vanaf de grond naast, voor, of in de buurt van het paard bent. Per individu kijken we hoe we te werk gaan met de paarden. Paarden kunnen niet praten zoals mensen, maar communiceren voortdurend met elkaar. En dat doen ze bij een paardencoach sessie ook met jou. Ze reageren non-verbaal, instinctief en intuïtief op jouw lichaamstaal. Paarden herkennen bijvoorbeeld twijfel, zekerheid of onzekerheid, daadkracht, etc. Paarden kunnen zelfs in staat zijn positieve en negatieve gezichtsuitdrukkingen van mensen te onderscheiden.

Middels de feedback die het paard jou geeft bij paardencoaching krijg je bijvoorbeeld (meer) inzicht in je eigen manier van handelen, je gedrag of je overtuigingen. Dat is handig, want met behulp van een professionele paardencoach kan dit vervolgens weer vertaald worden naar jouw dagelijkse praktijk. Je wordt je veel meer bewust van je omgeving, je eigen rol daarin en wat je misschien kan of wilt veranderen.

Paarden kunnen met hun gedrag en reactie op jouw gedrag dus waardevolle informatie en inzicht geven over jezelf en jouw gevoel. Met paardencoaching maak je gebruik van de kracht van het paard. Een (paarden)coach analyseert het reactiegedrag van het paard en kan door het stellen van gerichte vragen tot een goede analyse van jouw gevoel komen. Doordat paarden in staat zijn de juiste snaar te raken en tot je kern weten door te dringen, zijn zij hierdoor bij uitstek geschikt een coach te helpen cliënten te begeleiden in hun loopbaan of andere (levens)vragen.

Paardencoaching kan veel inzicht in jezelf geven en situaties duidelijk maken, zolang je er maar open voor staat

Elke paardencoaching traject werkt weer anders. Ik heb een nuchtere, maar betrokken aanpak. Je hoeft bij mij niet te vrezen voor zweverig gedoe, maar ik kijk wel heel goed naar de interactie tussen mens en paard en ik stel vragen zonder zelf al het antwoord te geven. Paardencoaching kan zorgen voor een enorme ‘eye-opener’ of helpen met het maken van keuzes.

Paardencoaching is o.a. in te zetten bij

  • Persoonlijke coaching (persoonlijke ontwikkeling)
  • Het verkrijgen van zelfinzicht en/of het verkrijgen van inzicht in situaties
  • Het maken van keuzes en/of prioriteiten stellen
  • Het vinden/verkrijgen van balans
  • Leiderschap skills
  • Meer zelfvertrouwen krijgen
  • Ontspanning
  • Loslaten van bepaalde emoties
yep_reina_in_de_duinen_

Brein-Balansz